En kort och inbjudande smakresa till det koreanska

Gårdagens händelser var något utöver det vanliga: jag var på en matlagningskurs med temat ”koreanskt”. Kursen tillbringades på Mosebacke Matstudio, som ligger på den pittoreska gatan Höga Stigen och drivs av matkreatören Johanna Westman. På plats var jag där i god tid och hann möta en ny bekantskap i verkliga livet, nämligen kocken och matjournalisten Jens Linder. Sedan en tid tillbaka har vi följt varandra i sociala medier, och när jag fick möjligheten att gå på en av hans matlagningskurser kunde jag inte låta bli att anmäla mig. Mötet med Jens och Johanna var liksom maten som lagades under kvällen, varmt och välkomnande.

Vi började med att alla deltagare, kring ett femtontal, slogs oss ner till bords och högg in på välkomstdrink och snacks. Vad som bjöds på var juice från yuzufrukt (asiatisk citrusfrukt som påminner om smakerna av mandarin och grapefrukt), öl samt friterade rispapper med kimchi. Under tiden som vi mumsade på detta, berättade Jens om sin bakgrund och om sin förkärlek till den koreanska matkulturen samt smakresorna till Sydkorea. Därefter fick vi höra om Johannas arbete på matstudion, men även om alla kokböcker som hon har skrivit och härliga TV-program som hon medverkat i.
Runt bordet fick vi allihopa tala om vilka vi var, vad vi pysslade med om dagarna och kunskapen kring koreansk matlagning. Det var en blandad kompott, men allas inlärningsförmåga var på topp och vi var redo för att suga åt oss all kunskap som skulle delas ut under kvällens gång.

Efter gruppindelning fick vi en varsin arbetsstation att dela mellan fyra personer, där våra recept var förberedda och mise en place-listan skriven:

  • Oi sobaegi (Gurkkimchi)
  • Baechu kimchi (Kimchi på salladskål)
  • Bulgogi (Koreansk barbecue)

De två första recepten var för alla deltagare, men den sistnämnda var något som skiljde oss åt från resten av deltagarna och även kokkonsten. Marinerat nötkött, bläckfiskringar, fläsk, svamp, ris och varierande grönsaker tillagades med olika tekniker och temperaturer. Bland de ångande grytorna och osande stekpannorna blev köket varmare och atmosfären likaså, och för ett ögonblick skulle det kunna ha varit bland gatuköken i Seoul som vi alla befann oss i.

Tillbaka tills bords satte vi oss igen och framför oss dignade matbordet av alla dess läckerheter som hade lagats med bravur, och det var bara att hugga in. Salt, sött, syrligt, starkt, milt, hårt, mjukt, varmt och kallt – alla smaker och texturer fick vara med under måltiden. Med ett krispigt Riesling i mitt glas njöt jag till fullo och tackar ödmjukt för att ha blivit inbjuden till en ny måltidskultur som jag mer än gärna besöker igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s