Ägg, kycklingar och livet

Förra söndagens middagsbjudning skedde hos min sambos far med respektive, där det kulinariska huvudnumret var en riktigt god vegoburgare. Tillbehören till detta var knaperstekt halloumi, het jalapeñodressing och picklad rödlök. Samtalsämnet som fyllde middagsbordet var framförallt påskens firande, då sambons fader är präst och höll mer än gärna en föreläsning om historian bakom högtiden.
Många av oss har säkert koll på att anledningen till firandet; händelserna kring den sista måltiden med Jesus och hans lärjungar, Jesu död och uppståndelse. Däremot har måltidshistorian förändrats en aning från då till nu. Praktfullt står på bordet många av de komponenter som vi även inmundigar till jul (läs: variationer av sill, potatis, smör, ost, bröd och snaps), men en råvara har fått mer plats än de andra. Råvaran är ägget, och det finns massor av den.

Denna råvara är symbolen för fruktbarhet och liv, men var också förr den förbjudna maten att äta under den kristna fastan som varade under 40 dagars tid före påskfirandet. Dessutom började hönsen värpa mer när solljuset återvände till våra kallare breddgrader, och tillgången på ägg blev därmed mycket mer gästvänlig lagom till påsk.

Påsken kan absolut ses som äggets och kycklingarnas högtid, men jag ser det gärna som livets högtid. Solen är här igen, och likt en blomma som har vilat i sin vinterbädd vaknar jag till liv igen och säger: Hej ljuset, hej livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s