Antipasti till kvällsmat och slutinlämning

Efter ett arbetspass som slutar efter sextiden brukar mitt tålamod för att laga avancerade middagar vara ganska lågt och valet hamnar ofta på antipasti. Enkelt och väldigt gott, så det äter jag mer än gärna! Kvällens komponenter blev marinerade oliver, fetaostfyllda paprikor, soltorkade tomater och mozzarella. Innan jag hugger in på måltiden med en mysig Netflix-serie i bakgrunden, har jag officiellt skickat in min sista uppgift till skrivkursen. Tråkigt att det har tagit slut, men jag har lärt mig väldigt mycket och skriv- och läslusten är starkare än förut. Kanske det blir ännu en kurs i framtiden?

Som jag lovade er i blogginlägget ”Morotspuré och skrivstudier” kommer här ett av mina texter som jag har skrivit under tiden från kursen.

Köksarbetet, del 1
”… och så har vi även fyra gäster varav en inte tål gluten. De har varit här förut så vi ska ta extra hand om dem ikväll. Då kör vi!”
”Ja tack”, svarar hela restaurangteamet i kör. Kockarna skyndar sig tillbaka in i köket och servisen förbereder de sista sakerna i matsalen. Ännu en gång går jag igenom kvällens mise en place i huvudet. Komponenter: check, redskap: check, så vad fattas? När jag kontrollerar varje tilltugg tittar jag över plastburkarna med löjrom, syrad grädde och strimlad ramslök.
”Har du mer löjrom?”, frågar jag min kollega på kalla stationen.
”Det finns väl mer än det?”, kontrar hon tillbaka med en övertygelse som inte är trovärdig.
Jag undersöker alla kyllådor, alla burkar men ingen mer löjrom. Souschefen avlyssnar vår korta diskussion, tar tag om de orangea fiskäggen och säger med tydlig irritation:
”Jag får se om det räcker.”
Det tar inte mer än en halv minut förrän han tar följande slutsats; det kommer inte ens räcka till fem portioner. Köksmästaren säger de två mest passande ord för att lösa problemet:
”Fixa det.”

Med snabba steg går souschefen ut ur köket, in i kylrummet, rotar fram en påse löjrom ur frysen och skyndar sig tillbaka in igen. Jag och kollegan fortsätter med de sista detaljerna i våra förberedelser. Färska örter markeras upp i små högar på metallbleck, plastas och förvaras i kyllådan. Tempererat smör fylls upp i gråa porslinskoppar. Redskap som pincetter, spatlar och skedar ställs fram på arbetsbänken.
Tio minuter senare är löjrommen, som gyllene pärlor, redo att användas. Entrédörren öppnas för de första gästerna, fyran med en glutenintolerant. Dags att köra service.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s