Måltidshistoria och sökandet efter den

Runt sextiden ikväll inträdde jag, tillsammans med goda vänner från studietiden i Grythyttan, Stockholms stadsbibliotek för att lyssna på en öppen föreläsning med bland andra ett välbekant ansikte inom både lärarkåren och kulinariska mediesammanhang. Personen i fråga, etnologen/måltidshistorikern Richard Tellström, tillsammans med företagsekonomen Theresa Digerfeldt och arkeologen/mathistorikern Sven Isaksson diskuterade kring ämnet mat och dess innebörd för människan.

För er som inte kunde närvara på föreläsningen eller inte visste att den skulle ske, så var det ett riktigt guldkorn till fynd att få vara med för att lyssna och reflektera. Det diskuterades allt från Nobelmiddagen och arbetsvillkor inom restaurangbranschen, till julmåltiden och mat som bär på stor betydelse.

Trots att maten och måltiden är något som involverar oss alla, oavsett om det är en grönsaksjuice med laktosfri latte på morgonkvisten eller om det gäller ett långkok med alla dess välplanerade och förberedda tillbehör, så finns det inte mycket svensk måltidshistoria väldokumenterade för varken forskning eller allmänhet. Tellström menade bland annat att det inte finns någon bok inom stadsbibliotekets väggar som heter ”Svenska måltidsepoker”, till skillnad från både konst- och litteraturepoker som innehåller mycket information, eftersom det inte finns just tillräcklig forskning på ämnet och att det finns en handfull med forskare inom det måltidshistoriska ämnet. Det är nog dags att vi börjar bli våra egna forskare, letar med ett sökande öga och ställer oss frågan: Vad är din måltidshistoria?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s