Inläggning av tomater på mormors vis, del 1

Trenden om att ta tillvara på råvaror i matlagningen blir alltmer populär. Det är allt från att använda hela grönsakens gröda och dess blast, till att bevara frukter och bär när de är som bäst för ett senare tillfälle.

Jag har läst igenom olika webbsidor om bland annat inläggning av gröna tomater för att ge mig själv en ny kulinarisk utmaning. När jag söker bland recepten, kom jag tänka på hur min egen mormor brukade göra. Hon är en av mina förebilder inom kokkonsten; kvinnan som steg upp i ottan för att baka stadens godaste gräddtårta, och som alltid hade handrullade köttbullar i kylskåpet som jag tog direkt i handen under min barndom. Så mormor Ebba, det här inlägget dedikerar jag till dig!

När min mormor gick bort fick jag ärva en av hennes finaste kokböcker, ”Prinsessornas nya kokbok” av Jenny Åkerström som gavs ut 1948. I boken hittade jag ett recept som beskriver just hur man gör konserverar tomater,”Syltade gröna tomater”, och kan vara det recept som mormor själv använde.

Råvarorna som användes var tomater, matättika, koncentrerad ättikssprit, vatten, socker samt kryddorna nejlikor och kanel. Själv kommer jag vilja framhäva tomaternas egna smak och väljer därför att inte använda några kryddor. Åkerström rekommenderar att tomaterna ska vara av det mindre slaget, ha en mörk färg och vara nyskördade. Sorten som jag har valt är Zebrino, som är båda gröna och röda och är en av mina favoriter bland tomatplantorna. Eftersom projektet kommer att ta några dagar för att tomaterna ska uppnå bästa resultat, återkommer jag så fort de är ätklara men vi håller tummarna för framgång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s