Pumpor och tända ljus i höstmörkret

Hösten är nu verkligen i luften och graderna har officiellt smugit sig ner till lägre graderna. Utanför köksfönstret leker ett par talgoxar med varandra och solen skiner varmt med sin närvaro i den krispiga luften. Pumpor av alla dess sorter dekorerar utanför dörren och blir huvudråvaran för kvällens middag. I helgen firades Halloween och snart är det dags för Alla helgons dag. Men varför firas dessa högtider, vad är pumpans roll i det hela och slutligen – vad kan man laga av denna robusta gröda?

Det finns många paralleller kring både Halloween och Alla helgons dag. I Sverige firades den 1 november som dagen då de kristna firade de döda. Den 2 november, Alla själars dag, blev istället dagen då man bad för de döda som ännu inte fanns i himlen. Det officiella namnet på dagen används inte längre, men finns fortfarande kvar i kalendern och är söndagen efter Alla helgons dag.

Halloween, å andra sidan, har sitt ursprung från Irland som sedan migrerat till USA och vidare till bland annat Sverige. Irländarna firade från början dagen All Hallows Eve och kommande dagen All Saints Eve, och kan därför kopplas samman med våra högtidsdagar men som istället firas dagen innan: 31 oktober och 1 november. All Hallows Eve, som sedan bytte namn till Halloween, blev en högtid för barnen och därför är utklädnader och bus en stor del av firandet vilket därmed har gjort att högtiden har fått stor popularitet.

Anledningen till pumpan som dekoration, framförallt som ljuslykta, kommer ifrån att skydda sig själv från onda andar som kunde komma fram ur höstmörkret; mer känt som Jack-o’-lantern. Däremot är ursprunget till tända ljus på gravar och dekoration med granris för att vägleda hem de döda när sommaren var över och hösten på ingång.

Pumpan är i säsong just under hösten och har därför sedan en lång tid tillbaka haft en central plats i skördetider, både som just dekoration men även på matmarknader. Så vad kan man hitta på? Det är just det; möjligheterna är många!

Beroende på vilken pumpasort som du använder så har de olika smaker och passar för olika tillagningstekniker, men för att koppla tillbaka till den pumpa som vanligen används till ljuslyktor så kommer här lite olika tips:

  1. Söt pumpapaj – perfekt för att avsluta höstmiddagen med en klick lättvispad grädde.
  2. Rostad pumpa – använd istället för potatis till lördagsbiffen, väldigt smaskigt.
  3. Pumpapuré – mixa ner den rostade pumpan och ha som bas till soppa eller bara äta som den är till smörstekt fisk.
  4. Rostade pumpafrön – jo men visst kan du äta fröna också, dessutom tar du tillvara på hela grönsaken och smakar fantastiskt gott tillsammans med pumpapurén eller kanske till morgonflingorna?

Passa på att laga till några av höstens läckerheter, tänd upp ljus i mörket och njut av den natursköna hösten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s