Morotspuré och skrivstudier

I mitten på september månad började jag studera på Skrivarakademin, som är en del av Folkuniversitetet. De erbjuder både kurser och längre utbildningar, men valet hamnade på en distanskurs inom litterärt skrivande för nybörjare. Perfekt för mig, tänkte jag. Jag behöver inga förkunskaper utan bara en passion för det skrivna ordet. Dessutom kan jag fortfarande jobba på som vanligt och skriva för nöjets och utbildandets skull. Än så länge har det gått riktigt bra, jag får möjlighet att utvecklas och lära mig nya saker om hur man som författare/skribent ska lägga upp sina texter, eller romaner eller noveller eller poesi beroende på vad man vill skriva, ur ett strategiskt perspektiv för att kunna nå ut till sina läsare. Förhoppningsvis lyckas jag även överföra den kunskapen till detta forumet, men det får tiden uttala. Kanske det till och med blir så att jag bjuder på en liten smakbit ur mina skrivstudier då och då!

Från ett ämne till ett annat – varför finns just ordet ”morotspuré” med i dagens rubrik?
Jo, men visst har det blivit dagens matlagningsprojekt! Vad kan man göra med en massa trötta morötter som nästan är på väg ut ur dörren? Man kan riva, steka, koka, confitera eller som jag har valt att göra: puréa. Så enkelt, men åh så gott. Fördelen med att just göra en puré är att man dels kan äta den som den är eller använda som grund till exempelvis en soppa. Nu är det faktiskt så att jag har en väldigt delikat recept på marockansk morotssoppa på lager, mer om det återkommer jag till i kommande inlägg.

Innan jag börjar laga mat ser jag alltid till att någon trevlig musiklista spelas i bakgrunden; det är absolut inget måste, men det blir bara så mycket roligare. Röra om i grytorna, skaka om de lurviga litegrann, trumma till med träsleven – inte alls så tokigt, eller hur?
Kvällen till ära fick Ella Fitzgerald och Louis Armstrong göra mig sällskap i köken, som också fick ta plats i dagens skrivstudier. Denna fantastiska duo, tack för all musik! Min vardag får alltid en extra guldkant när ni sjunger för mig.

Tillbaka till morotspurén, vad är nyckelknepet för att förgylla dessa enkla grödor? Framförallt tycker jag att en rejäl ugnsrostning alltid höjer smaken och gör att purén blir mycket lättare att tillreda om de är mjuka. Så var inte rädd för att ge morötterna lite färg i ugnen, karamellisering är bara smaskigt! Just nu är mina morötter fortfarande inne i ugnen, så jag får vänta en stund till innan jag kan avsluta dem. Just det, kvällens sista råd: glöm inte saltet, det är grunden till världens smakbibliotek!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s