Den ultimata guiden till god matlagning

Den här listan sitter i ryggraden på mig, men eftersom den är självklar för mig betyder det inte att det är detsamma för andra. Därför vill jag dela med mig till er för att kunna ge några bra tips på hur man kan gå från en okej till väldans god måltid, genom att följa den här guiden under matlagningen:

 1. Inspiration:
  TV-program, kokböcker, tidningsartiklar. Bara att se fantastiska grönsaker eller en läckert marmorerad köttbit kan ge en vilsen själ just den inspiration som behövs för kvällens middag. Så börja utforska, inspiration finns överallt!
 2. Musik:
  Välj en musiklista som får dig på riktigt bra humör och gör matlagningen till ett nöje istället för ett krav. Själv brukar jag sätta igång jazz eller soul; det blir en trevligare stämning i köket, varje gång.
 3. Råvaror:
  Även om en impulsiv matlagning (tänk TV-programmet ”Här är ditt kylskåp”) kan vara en rolig utmaning, blir det alltid lättare med rätt råvaror hemma. Se därför till att alla inköp är avklarade innan kreativiteten börjar flöda bland grytorna.
 4. Redskap:
  Apropå grytor, rätt redskap är lika viktigt som rätt råvaror. Ha allting som du behöver till matlagningen redo att användas, så kommer det gå väldigt enkelt.
 5. ”Mise en place”
  Det franska uttrycket ”mise en place” är välkänt i de flesta restaurangkök. För dig som inte har hört det förut, var inte orolig. Uttrycket kan översättas till ”allt på sin plats”: i matlagningen innefattar det recept, råvaror och redskap. Läs igenom receptet (och läs det gärna igen!), mät och skär upp alla råvaror och ha redskapen framme på köksbänken. När din ”mise en place” är klar, lyssna in musiktonerna i bakgrunden och njut av matlagningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s